blog img

U razdoblju od 7. do 11. listopada 2017. godine održana je 34.Anuga – međunarodna izložba hrane i pića, najveća izložba ovakvoga karaktera u svijetu. Izložba je okupila više od 7.400 izlagača iz 107 zemalja cijeloga svijeta, koju je tijekom trajanja posjetilo oko 165.000 posjetitelja.

 

Uvažavajući značaj ove izložbe, djelatnici Euroinspekt-Agroinspekt d.o.o. posjetili su ovaj događaj s namjerom da “okuse budućnost” te ostvare neposredni uvid u nove trendove u ovom području.Imali smo priliku vidjeti vodeće svjetske proizvođače hrane i pića u deset različitih kategorija. Posebno nam je bio zanimljiv obilazak onog dijela koji se odnosio na proizvodnju i preradu mesa – Anuga trade meat, gdje smo od 907 izlagača dobili uvid u organizaciju proizvodnje i prerade mesa u različitim dijelovima svijeta.

 

Isto tako, značajna je pozornost pridana prikazu sustava kontrole zdravstvene ispravnosti i ispitivanja kvalitete prehrambenih proizvoda, posebice mesa i mesnih proizvoda. Uz to, za nas je bilo interesantno područje prerade mesa u polutrajne i trajne mesne proizvode s posebnim naglaskom na područje proizvodnje pršuta koji su potjecali iz različitih zemalja.

 

U zaključku valja naglasiti da je od interesa pratiti trendove u području prehrambene industrije jer je to način da neke od novih spoznaja možemo primijeniti i kod nas. Na taj način doprinosimo povećanju konkurentnosti hrvatske proizvodnje hrane prije svega na jedinstvenom tržištu Europske unije, ali i na drugim tržištima u svijetu.