Subjekti u poslovanju s hranom moraju goveđe meso označiti u proizvodnji i svim fazama stavljanja na tržište te uspostaviti identifikacijski i registracijski sustav podataka o goveđem mesu. Pravilnikom o označavanju goveđeg mesa (NN 52/10) Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja propisuje sustav označavanja goveđeg mesa te se osigurava kontrola sljedivosti, povezanost trupova, polovica, četvrti ili komada mesa s pojedinom životinjom ili skupinom životinja, odstupanja od pojedinih odredbi prilikom njihova označavanja, kao i sustav kontrole označavanja goveđeg mesa. Sustav označavanja goveđeg mesa dijeli se u dva dijela i to: obvezni i dobrovoljni sustav označavanja goveđeg mesa.
Obvezni sustav obuhvaća:
a) broj lota za meso koje potječe od više životinja
b) broj odobrene klaonice u kojoj je životinja ili skupina životinja bila zaklana i naziv države u kojoj se klaonica nalazi
c) broj odobrenog objekta za rasijecanje u kojem je trup ili skupina trupova rasječena i naziv države u kojoj se objekt za rasijecanje nalazi
d) država rođenja životinje
e) sve države tova životinje.