Subjekti u poslovanju s hranom moraju goveđe meso označiti u proizvodnji i svim fazama stavljanja na tržište te uspostaviti identifikacijski i registracijski sustav podataka o goveđem mesu. Pravilnikom o označavanju goveđeg mesa (NN 52/10) Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja propisuje sustav označavanja goveđeg mesa te se osigurava kontrola sljedivosti, povezanost trupova, polovica, četvrti ili komada mesa s pojedinom životinjom ili skupinom životinja, odstupanja od pojedinih odredbi prilikom njihova označavanja kao i sustav kontrole označavanja goveđeg mesa. Sustav označavanja goveđeg mesa dijeli se u dva dijela i to: obvezni i dobrovoljni sustav označavanja goveđeg mesa.
Obvezni sustav obuhvaća:
a) broj lota za meso koje potječe od više životinja
b) broj odobrene klaonice u kojoj je životinja ili skupina životinja bila zaklana i naziv države u kojoj se klaonica nalazi
c) broj odobrenog objekta za rasijecanje u kojem je trup ili skupina trupova rasječena i naziv države u kojoj se objekt za rasijecanje nalazi
d) država rođenja životinje
e) sve države tova životinje.
Subjekti u poslovanju s hranom osim gore navedenih obveznih podataka mogu i dobrovoljno dodatno označiti goveđe meso. Za dobrovoljno označavanje goveđeg mesa subjekti u poslovanju s hranom moraju dobiti odobrenje nadležnog tijela na temelju podnesenog zahtjeva, odabira neovisnog tijela koje će vršiti nadzor označavanja i priložene specifikacije za dobrovoljno označavanje goveđeg mesa.
Kod dobrovoljnog označavanja goveđeg mesa mogu se među ostalim navoditi i slijedeći podaci:
a) regija gdje je životinja rođena i tovljena
b) kategorija i spol (npr. bik, krava, tele)
c) način tova grla (npr. na paši)
d) pasmina ili križanci dvije ili više pasmina
e) datum klanja
f) kategorija mesa
g) metoda i vrijeme zrenja mesa
h) drugi podaci od interesa.
Pri podnošenju zahtjeva za odobrenje dobrovoljnog označavanja, u specifikaciji za dobrovoljno označavanje goveđeg mesa moraju se navesti:
a) podatke koji će se navoditi pri označavanju goveđeg mesa
b) mjere koje će se poduzeti radi osiguranja točnosti podataka
c) sustav nadzora koji će se provoditi u svim fazama proizvodnje i stavljanja na tržište, uključujući sustav nadzora koje će provoditi neovisno tijelo ovlašteno od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
U svezi svega prije navedenoga, tvrtka EUROINSPEKT-AGROINSPEKT d.o.o. je započetim postupkom akreditacije prema normi HRN EN 45011:1998 dobila ovlaštenje od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za neovisno tijelo koje vrši nadzor dodatnog sustava označavanja goveđeg mesa.